Svítidlo inspirované erotikou mu vyneslo titul Mistr křišťálu

Dovnitř a ven. Jakub Neufuss ztvárnil zadání nejlépe.jpg
Dovnitř a ven. Jakub Neufuss ztvárnil zadání nejlépe. Foto: Preciosa

V soutěži pro mladé designéry vyhlášené Preciosou Lighting zvítězil student Environmental designu Jakub Neufuss se svítidlem Sweetsen, které se inspiruje ve světě erotiky.

Trofej Mistra křišťálu převzal Jakub posledního říjnového dne v pražském showroomu společnosti Preciosa v rámci přehlídky designu a módy ve střední Evropě Designblok.

„Tématem letošního ročníku soutěže Master of Crystal bylo IN and OUT, Sweetsen v sobě proto kombinuje něco, co lze dát ,dovnitř a venʻ. Skleněné útvary připomínající erotické pomůcky kontrastují s klasickým ramenným svícnem. Princip dovnitř a ven zosobněný v mém svítidle znamená jednoduše také to, že Sweetsen se hodí do interiéru i exteriéru,“ říká o svém díle, které podle jeho návrhu realizovali skláři z Preciosy na huti v Kamenickém Šenově, Jakub Neufuss.

V soutěži Master of Crystal se mu zadařilo potřetí. Loni získal Cenu České sklářské společnosti a v roce 2014 získal za kolekci Jizerský šperk, který tvořil společně s naším absolventem Janem Salanským, Cenu Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. To byl Jakub Neufuss ještě studentem katedry designu Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci.

Od letošního září studuje u Jana Stolína Environmental design na naší fakultě umění a architektury, na fakultě textilní ovšem zůstává: pomáhá studenty provázet úskalími sítotisku a sublimačního tisku.

Na otázku, kde bere inspiraci ke své tvorbě, Jakub odpovídá:

„Inspirují mě běžné věci, které všichni znají, mají je doma, ale v určité chvíli už je nepotřebují a vyhodí do kontejneru. Já je potom vezmu a pracuji s nimi dál. Vyrábím například sluneční nebo dioptrické brýle ze starých lyží a snowboardů.“

S titulem Mistr Křišťálu 2018 získává Jakub Neufuss odměnu 30.000 Kč, společnost Preciosa Lighting také vítězné svítidlo vyrobí a vystaví jej ve stálé expozici Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Jakub se také bude moci účastnit některé z evropských designových výstav.

Redakce T-UNI gratuluje k úspěchu!

-red-

Foto: Preciosa

Jakub Neufuss (*1987, Praha)

Vystudoval Střední školu aplikované kybernetiky v Hradci Králové, Vyšší odbornou školu Václava Hollara, ve studiu pokračoval na TUL nejprve na fakultě umění a architektury, poté přestoupil na fakultu textilní na obor Návrhářství skla a šperku, kterou úspěšně dokončil. Nyní studuje prvním rokem v magisterském studiu Environmental design opět na fakultě umění a architektury. S kamarádem a spolužákem z fakulty umění a architektury založil před pár lety kreativní studio SKUBB, které se pohybuje na pomezí designu a volného umění. Z něj vzešel Jizerský šperk, za který studio získalo Cenu muzea skla a bižuterie Mistr křišťálu 2014 a také nominaci na Czech Grand Design. Své dílo D-O-Z-A vystavoval v roce 2016 v sekci Talente na světovém veletrhu užitého umění Schmuck v Mnichově. Miluje hory a snowboarding.

 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 542