Postrádáte kondici i radost? Zkuste univerzitní online cvičení

DSC_0056-2.jpg
Prvním online cvičením Akademického sportovního centra byl v pondělí intervalový trénink s Barčou. Foto: Jan Charousek, ASC TUL

Motivovat k pohybu a udržení kondice, navodit úsměv či cítit v koronavirové době pospolitost si klade za cíl projekt celouniverzitního online cvičení. Na sociálních sítích je rozjíždí Akademické sportovní centrum TUL (ASC). Cvičení běží v reálném čase vždy od pondělí do středy na YouTube kanále ASC, všechny kurzy ale můžete také zhlédnout ze záznamu.

„Současná situace není sportu příliš nakloněna, udržení dobré fyzické a psychické kondice je ale velmi důležité. Chceme k tomu přispět,“ podotýká Jan Charousek, vedoucí ASC.

Přenos na YouTube ASC začíná vždy v 18.00 hodin. V pondělí je na programu intervalový trénink, v úterý bodywork, ve středu jóga. Každé cvičení má jiné zaměření – některé rozvíjí vytrvalost, jiné je zaměřeno více na posilování.

Na Facebooku Technické univerzity v Liberci, Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL i ASC je každé cvičení avizováno v události.

První kurz rozhýbal těla všech připojených v pondělí 8. března. V jednu chvíli bylo připojeno 78 cvičících. „Podle počtu sledujících myslím, že se pilotní online cvičení povedlo a je o ně zájem. Určitě chceme vysílat alespoň do konce března pravidelně. Podle zájmu jsme určitě naklonění přidat další lekce, online přenos můžeme rozšířit i o jiná cvičení, přizpůsobit se víc začátečníkům nebo naopak pokročilejším. Vše záleží na zájmu a podnětech sledujících. Budeme rádi za zpětnou vazbu,“ říká Jan Charousek.

Kondice je klíčem k dobré imunitě

Hlavní motivací k univerzitní online novince byla podle něj snaha pomoci našim studentům a zaměstnancům k udržení fyzické kondice. „Zároveň jsme chtěli, aby se odreagovali od současné těžké situace, k čemuž je sport, podle mého názoru, nejlepší pomocník. Ať už lidé cvičí s námi nebo jinak, určitě bych každému doporučil, aby se snažil udržet si zejména v době, kdy je sportování obtížné, fyzickou kondici. Je v úzké spojitosti s imunitním systémem.“

Přestože budou všechna videa dostupná na Youtube kanále ASC, aby si každý mohl zacvičit i zpětně, Jan Charousek doporučuje připojení v reálném čase: „Jednak máte motivaci, jako byste šli na hodinu, a zároveň cvičíte s pocitem, že vás je aktuálně několik.“

Na nebezpečí celkového snížení úrovně tělesné zdatnosti, které se negativně odrazí ve zdravotním stavu celé populace, upozorňuje i vedoucí Katedry tělesné výchovy a sportu FP TUL Aleš Suchomel. „Zvýšený výskyt obezity a nižší aerobní zdatnost dané nedostatkem pohybu v tomto a patrně i dalším období bohužel nutně povede v budoucnu k vyššímu výskytu civilizačních onemocnění prokazatelně vztažených k nedostatku pohybu. Pohyb nyní zcela ztratil svůj zdravotně-preventivní význam a to je další velmi špatný důsledek celé krize, který bude nutné v celé populaci řešit,“ upozorňuje Aleš Suchomel.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce