Blíží se »revoluce« v ukládání a sdílení vědeckých dat. Buďte u toho!

IMG_4853-3.jpg
Ludvík Steiner z Univerzitní knihovny TUL poskytuje metodickou podporu koordinátorům otevřené vědy na naší univerzitě. Zve na setkání s týmem EOSC, jež proběhne 11. října od 9:00 v posluchárně G314. Foto: Adam Pluhař

Data nasbíraná vědci během jejich výzkumů hrazených z veřejných zdrojů se dají k dispozici ostatním kolegům z ČR i jiných zemí, aby je mohli dál využívat pro efektivnější a kvalitnější výzkum. Zjednodušeně řečeno se jedná o princip otevřené vědy, jejž na evropské úrovni zastřešuje European Open Science Cloud (EOSC). Společná platforma pro ukládání, správu a sdílení vědeckých dat vznikla i v rámci České republiky a dál se rozvíjí. Také TUL se už do tohoto projektu aktivně zapojila. Tento pátek budete mít možnost zjistit více o českém týmu EOSC, jeho dosavadní práci i vizích.

„Pokud naši vědci pracují v projektech hrazených z veřejných zdrojů, je jednou z podmínek zpřístupňovat nejen články, ale i nasbíraná vědecká data. Ta mají být dlouhodobě dohledatelná a přístupná, tedy uložena ve spolehlivém repozitáři. Pokud je to možné, měla by být vědci nasbíraná data opatřena co nejotevřenější možnou licencí, aby je mohli pro svůj výzkum dál využívat i ostatní výzkumníci. V konečném důsledku to zkrátí čas a sníží náklady na sběr nebo tvorbu stejných dat a na možnost jejich verifikace. Obecně to pomůže urychlit vědecký vývoj,“ říká Ludvík Steiner z Univerzitní knihovny TUL, jenž poskytuje metodickou podporu Koordinátorům otevřené vědy na Technické univerzitě v Liberci.

Čeští vývojáři nyní pracují na vytvoření Národní datové infrastruktury (NDI) a repozitářů, kam se budou ukládat data nasbíraná napříč všemi výzkumnými institucemi v ČR. K budované datové struktuře systému se nyní mohou zájemci z TUL vyjádřit během diskuse se členy týmu EOSC. Setkání proběhne v pátek 11. října od 9:00 v posluchárně G314 univerzitní budovy G. „Nyní je zprovozněn repozitář pro všeobecná data a začínají se řešit speciální, oborové typy dat: pro oblasti bio/zdraví/potravin, materiálové vědy a technologie, data management pro AI a strojové učení, sociální vědy, fyzikální vědy, humanitní vědy a umění, environmentální vědy a citlivá data. V pracovních skupinách EOSC je z naší univerzity 10 členů. Na základě požadavků a připomínek pak sdružení CESNET jako realizátor infrastruktury zapracuje naše požadavky a připomínky. Na schůzce se účastníci dozví princip fungování NDI, repozitářů i to, co se bude od autorů očekávat. Je důležité, aby právě teď zaznělo co nejvíc připomínek, aby byl systém co nejvíce přizpůsoben potřebám našich vědců,“ říká Ludvík Steiner.

Obavy vzbuzuje ukládání citlivých dat

Evropská datová infrastruktura EOSC je určena jak pro akademickou sféru, tak průmysl. Ukládaná a zpřístupňovaná vědecká data musí splňovat FAIR principy. Zatím nevyřešenou otázkou, která zároveň vědce „leká“, je však způsob ukládání citlivých dat. Například z výzkumů, které směřují k podání patentů. „Většinu kvantitativních dat by mělo být možné zreplikovat, zároveň se tím ale dostáváme na hranu otevřené vědy, protože řada výzkumů je určena ke komercionalizaci nebo míří k patentovému řízení. V ten moment musí být data chráněná a někteří vědci si je drží tak říkajíc pod pokličkou. Tady nastává velká třecí plocha a nejtěžší moment celého procesu. EOSC se snaží vysvětlit, že i tato data mohou v repozitářích být, jen je zapotřebí nastavit potřebnou úroveň přístupnosti a zajistit jejich naprostou anonymitu,“ upozorňuje Ludvík Steiner.

Zároveň podotýká, že některá citlivá data mohou mít v repozitáři alespoň údaje o tom, že někde existují. I to může pro někoho představovat důležitou informaci. „Navíc, pokud vám někdo během výzkumu sebere data, která není možné zpětně získat, a už se to několikrát stalo, vytvořená datová úložiště vás zachrání. Úložistě fungují na pěti místech republiky, takže je ztráta dat prakticky vyloučena. Vybudování vlastního repozitáře, jeho následná administrace, udržování a zajištění jednotného rozhraní s projektem EOSC je pro naši univerzitu finančně neúnosné, ale díky projektu Národní datová infrastruktura můžeme využít jednotné národní politiky a repozitáře,“ dodává Ludvík Steiner.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_4707-4.jpg

Motorkáře pomůže vycvičit neuronová síť

Smutná data hovoří jasně – Česko patří v evropském srovnání v počtu usmrcených motorkářů na milion obyvatel k zemím s nejčernější bilancí. A vědci z TUL nyní chtějí spolu s Asociací autoškol České republiky a Asociací polygonů Autoklubu ČR pomoci...

2. 10. 2024 | Věda a výzkum | 390