Do světa za pokrokem. Aneb desátý International day na TUL

IMG_5286-2.jpg
Desátý ročník International day na TUL přinesl záplavu motivace pro všechny, co uvažují o studijní cestě do zahraničí. Foto: Adam Pluhař

Aulu a její předsálí ovládl desátý ročník International day na TUL. Představil příběhy těch, co se nebáli odjet za poznáním, zkušenostmi nebo studiem do zahraničí a změnil se jim tím život. Přinesl také soutěže, tipy a motivaci pro ty, kdo o cestě do světa na zkušenou uvažují nebo se dosud ostýchali o ní přemýšlet.

Akci spojenou s miniveletrhem zahraničních příležitostí s podtitulem Do světa za pokrokem pořádalo Zahraniční oddělení TUL spolu s Eurocentrem Liberec. „Získáte zkušenosti, osamostatníte se, vyzkoušíte nový způsob života i studia. A toho, že neumíte perfektně jazyk, se nebojte, není to překážka,“ motivoval osazenstvo zaplněné auly ve své interaktivní přednášce vedoucí Eurocentra Liberec Martin Fišer. Studentům – na 350 jich dorazilo ze středních škol – předával nejen své vlastní zkušenosti z evropských výjezdů, ale představoval především dobrovolnické a studijní projekty, do nichž se mohou zájemci o zahraniční výjezdy zapojit.

A právě to je hlavní smysl International day (ID). „Naše univerzita sice primárně nabízí svým studentům program Erasmus+, ale zahraniční výjezd není jen Erasmus. Možností, jak vyjet, je mnoho. A výhodou International day mimo jiné je, že studující získají na jednom místě představu o možnostech, jaké mají, když chtějí vycestovat. Nemusí komplikovaně hledat, co jim která organizace nabízí,“ nastínila vedoucí Zahraničního oddělení TUL (ZHR) Michaela Andělová.

V rámci veletrhu zahraničních příležitostí nabízí různé organizace studentům své možnosti podpory zahraničních výjezdů – ať již zapojením do různých EU programů nebo poskytnutím stipendia. Také letos vystavovatelé na ID zaplnili předsálí auly. Letos se zúčastnila i Fulbrightova komise, jež nabízí stipendia do USA pro doktorandy a zaměstnance.

 

Poutavou částí ID jsou osobní příběhy. Prezentují je ti, co mají za sebou zahraniční zkušenosti. Tito studenti, pedagogové nebo jiní zajímaví hosté vycestovali díky rozličným programům, jedno ale mají společné – změnilo jim to životy. „Sdílení zkušeností vždy působí jako silný motivační prvek a my chceme studentům, a to už od středních škol, dostat do podvědomí, že existuje nějaký Erasmus+. A také, že strávit část studia v zahraničí, ať již na stáži nebo na studiu, je běžná věc, která by měla patřit do portfolia každého vysokoškolského studenta,“ vysvětlila Michaela Andělová.

Svůj cestovatelský příběh představila například Sabina Bělinová, studentka prvního ročníku Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL (FP). Už jako středoškolačka uspěla v soutěži DiscoverEU a získala časovou vlakovou jízdenku i Evropskou kartu mládeže. To jí umožnilo procestovat značnou část Evropy. „Hodně jsem se zdokonalila v angličtině i němčině, cesta mi dala i motivaci učit se italsky. Získala jsem mnoho přátel a pohledů na svět. Doporučuji všem, aby se nebáli a udělali první krok. I když se člověk na začátku bojí, vždycky se to zvládne. A problém není ani v jazyce, nikdo vás nesoudí, že neumíte perfektně,“ uvedla Sabina.

Podle výzkumu The Erasmus Impact Study najdou často vysokoškoláci díky programu nejen novou práci, ale také lásku. Partnera si podle výzkumu na studijním pobytu našlo 27 procent účastníků programu. A to je i případ Evrena Boyraze, původem z Turecka. V roce 2015 přijel jako student textilního inženýrství v rámci Erasmu na TUL na stáž. Při své druhé cestě do Liberce už na Fakultě textilní TUL dokončil magisterské studium. Dnes působí jako doktorand na Fakultě mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL (FM) a pracuje ve Škodě Auto jako vývojář. A v Česku se i oženil. „Erasmus mi od základů změnil život. Zakotvil jsem v jiné zemi, v jiné kultuře. A jsem tu spokojený. Popravdě, to, že jsem cizinec a mám jinou mentalitu, mi pomáhá, problémy mohu řešit z jiného úhlu. Český humor už ale mám,“ usmál se Evren. Také on podobný krok do neznáma všem doporučuje. „Udělat první krok není jednoduché. Jasně, na začátku cítíte diskomfort. Já jsem třeba neuměl žádné české slovo. Když má ale člověk otevřenou mysl a je kamarádský, jde to pak samo a rychle se chytíte,“ dodal Evren.

 

Důvody, výhody, potřebu a v dnešní době i nutnost být součástí mezinárodního prostředí představilo v rámci prezentací 5+1 příběh ze světa pokroku šest osobností. Mezi jinými přijal pozvání i velvyslanec Irska v České republice Alan Gibbons. Po skončení besedy se studenty a studentkami neformálně diskutoval a možnou spolupráci následně probíral i se zástupci Ekonomické fakulty TUL, FP a FM.

Na ID nechyběl ESN klub, který pomáhá zahraničním studentům orientovat se v novém  prostředí. „Naším heslem je Students Helping Students a pomáháme cizím studentům, kteří přijedou na naši univerzitu, aby se tu cítili jako doma. Můžete se zapojit třeba do Buddy systému, kdy si vyberete svého ‚Erasmáka‘, pomáháte mu s příjezdem, ubytováním a po zbytek jeho pobytu jste mu nejbližším kamarádem, na kterého se může kdykoli obrátit,“ uvedla v aule prezidentka ESN klubu Michaela Pelantová.

Prezentaci měla také Fulbrightova komise s nabídkou stipendií v USA pro české studenty. A zároveň proběhla také přednáška v angličtině Hany Primas ze ZHR, jež představila možnosti výjezdů zahraničním studentům naší univerzity.

V závěru ID došlo na vyhodnocení nejlepšího posteru – koláže složené ze snímků a textů, které charakterizují navštívené místo. Soutěž je otevřená všem a hlasuje veřejnost. Vítězkou se stala Linda Janďurová se svými postřehy z aktuálního pobytu v Německu.

Vedoucí Oddělení komunikace a marketingu TUL Marta Urbanová také pozvala na celouniverzitní den otevřených dveří, který se uskuteční 23. listopadu od 9:30.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_4707-4.jpg

Motorkáře pomůže vycvičit neuronová síť

Smutná data hovoří jasně – Česko patří v evropském srovnání v počtu usmrcených motorkářů na milion obyvatel k zemím s nejčernější bilancí. A vědci z TUL nyní chtějí spolu s Asociací autoškol České republiky a Asociací polygonů Autoklubu ČR pomoci...

2. 10. 2024 | Věda a výzkum | 432