Ještěd f Kleci zná vítěze. Studentská soutěž znovu propojila univerzitu s městem

Vítězný projekt Návštěva od Václava Podestáta. Foto: Dominik Bokr
Vítězný návrh Návštěva od Václava Podestáta. Foto: Dominik Bokr

Studentské návrhy Bydlení v Pardubicích od Štěpána Perného a Návštěva od Václava Podestáta získaly v zimním semestru ocenění ve 29. ročníku soutěže Ještěd f Kleci. Tradiční soutěž pořádají studenti Fakulty umění a architektury TUL a vyhlášení vítězů je vyvrcholením týdne plného akcí, jež propojují školu a město.

Nejlepší práci a čtyři nominované projekty vybírá pětičlenná porota z oborů architektura a urbanismus a umění. Štěpán Perný pracoval na svém návrhu Bydlení Pardubice v ateliéru Janda, Němečková-Zedníčková, Rezek. „Autor ve svém návrhu bytového domu v Pardubicích představuje suverénní ukázku osobité architektury, která citlivě zapadá do okolní struktury města. Otevírá debatu o současných nárocích na bydlení a představu domova jako takového. Výběrem parcely řeší problémy, které současná stavba na místě vytváří a přináší nové kvality do veřejného prostoru v podobě multifunkčního parteru a prostupů do vnitrobloku,“ uvedl porotce Marek Kratochvíl, jenž má zkušenost s prací v kanceláři krajiny a zelené infrastruktury v Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Václav Podestát pracoval na projektu Návštěva v atelieru Prokeš – Loskot. „Autor docílil přímočarého a přesto vícevrstevnatého sdělení jednoduchými prostředky. Divák skrze svoji přítomnost objevuje intimní prožitek s přírodou. Předností této práce je nejen lehkost a čistota provedení, ale i moment překvapení a postupného odkrývání díla samotným divákem. Umělecký zážitek je nepřenositelný, dílo promlouvá primárně skrze sebe sama,“ zhodnotil porotce a sochař Matouš Lipus.

 

Ještěd f Kleci startuje na začátku týdne a během čtyř dnů expanduje doprovodnými akcemi do centra města. Získává tak mimoškolní přesah. „V tomto ročníku jsme se opět zaměřili na propojování fakulty s městem. Kdo může víc než studenti architektury předávat městu kulturní přesah? Toto naše přesvědčení jsme se snažili ukázat oživováním pozapomenutých míst Liberce, ve kterých jsme pořádali doprovodné akce,“ uvedla za organizační tým JFK Anna Böhmová.

Úvodní show se konala v opuštěném Wolkerově sanatoriu. Představení nově vzniklé divadelní skupiny Chátra, což je semestrální projekt studenta Jaroslava Smejkala, oživilo prostor imerzivním divadlem s následujícím doprovodným live technem se čtyřmi DJs. „Něco podobného ještě součástí JFK nikdy nebylo. I díky tomu sklidil tento experiment mnoho pozitivních ohlasů,“ doplnila Anna Böhmová.

Program týdne JFK zahrnoval i debatu s porotci soutěže v Malé výstavní na náměstí Dr. E. Beneše. Debata s letošní porotou, v níž zasedli kurátorka Kamila Huptychová, urbanistka Zuzana Poláková, sochař Matouš Lipus, krajinářský architekt Marek Kratochvíl a architekt Adam Lacina se točila kolem začátků v oboru a psychické hygieny. Během diskuze bylo vyhlášeno sedm nominovaných studentů.

V pátek 3. února se konala celodenní výstava prací v ateliéru a večerní vyhlášení vítězů. Součástí byla i tombola s cenami, kterými byly převážně výtvory studentů z FUA. Afterparty hostil klub Argonaut.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 537