Studenti připomněli památku 17. listopadu svobodomyslným jazzem

IMG_7885-2.jpg
Jazzové trio složené ze studentů HAMU zahrálo v aule autorské skladby i jazzové standardy. Na snímku je kytaristka Kateřina Hošková a kontrabasista Martin Gerla. Foto: Adam Pluhař, TUL

Koncert k připomínce událostí 17. listopadu odehrálo v univerzitní aule symbolicky studentské trio hudebníků z Katedry jazzové tvorby Akademie múzických umění v Praze. Před blížícím se Dnem boje za svobodu a demokracii a Mezinárodním dnem studentstva hudebníci vykouzlil snový svět nálad a jazzové svobody.

A právě o třiatřiceti letech svobody mluvil před začátkem koncertu rektor Miroslav Brzezina. „Každoročně se na tomto místě setkáváme, abychom si připomněli, jak důležitý byl boj studentů za svobodu a demokracii. Díky odkazu 17. listopadu můžeme svobodně a nahlas vyjadřovat názory a nebát se, že za ně skončíme ve vyšetřovací místnosti nebo ve vězení. Nikdo nás za ně nevyhodí z práce nebo ze školy. Můžeme také svobodně cestovat a poznávat jiné země. Zasazovat se za tyto hodnoty je stále aktuální, možná víc než kdy jindy. Osobně se už nikdy nechci vrátit do doby, kdy se něco jiného říkalo na veřejnosti a něco jiného doma. Proto si nabyté svobody važme a opatrujme ji,“ pronesl rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina.

Rektor také zmínil studentské protesty, které v roce 1989 vedly ke společenské změně a jichž se sám jako tehdejší student matematicko-fyzikální fakulty účastnil. A právě v rukou studentských hudebníků bylo následujících 70 minut napěchovaných jazzovými skladbami. Trio ve složení: Kateřina Hošková – elektrická kytara, Martin Kout – bicí, Martin Gerla – kontrabas předneslo své vlastní skladby a světové jazzové standardy. Snové instrumentální variace nerušila žádná slova a tak se mohli posluchači nechat unášet jazzovými tóny otvírací skladby Bolivia od Cedara Waltona, skladby We see od Theloniouse Monka nebo Segmentu Charlieho Parkera. Nechyběly ani autorské skladby kytaristky Kateřiny Hoškové.

Po koncertu pozval rektor posluchače na malé pohoštění.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce