Trabant i Chupa Chups dávaly zabrat. Slavili jsme Den Evropy

IMG_0573-2.jpg
Akcí Speak Dating a Flag Parade jsme na TUL oslavili Den Země i Den Evropy. Foto: Adam Pluhař

„Obal lízátek Chupa Chups navrhl Salvador Dalí?“ diví se student Petr u stolku se španělskou vlajkou. Baví se s vrstevníkem z Erasmu+ a vyplňuje kvíz v rámci univerzitní akce Speak Dating. Není sám. Prostorem před menzou se skoro nedá projít. A spolu s jinými studenty i žáky základních škol slaví 22. dubna Den Země, ale i Den Evropy a zároveň i 20 let České republiky v Evropské unii. Akci připravilo Zahraniční oddělení TUL, Erasmus Student Network (ESN) a Eurocentrem Liberec.

Výročí, které nejen studentům a vědcům naší univerzity umožňuje volně cestovat, studovat spolupracovat na vědeckých projektech či získávat špičkové přístroje. Nebo se jen tak potkávat s lidmi, kteří mluví jiným jazykem. A hravý Speak Dating v menze nabízí hned dvanáct jazyků a tedy národů. Všechny tyto studenty můžete aktuálně potkávat v univerzitním kampusu. Zní především angličtina. „Jazykem, který nás dnes spojuje nejen v rámci Evropské unie, je zkrátka angličtina. Naši studenti jej už ovládají perfektně a pilují ho na výjezdech,“ říká Hana Primas ze Zahraničního oddělení TUL. Část studentů se u jednotlivých zastavení baví i v rodných jazycích zástupců států a Hana Primas s úsměvem dodává: „Mám radost, že jsme vymysleli ne úplně jednoduché otázky. Chtěli jsme, aby studenti odpovědi neznali a konverzací se museli dobrat správné odpovědi.“

Některé odpovědi jsou opravdu zapeklité zejména pro studenty z jiných světadílů bez historické zkušenosti. „Například asijští studenti u německého stolku nechápou slovo trabant a legendární kouřící dvoutaktní vozítka jim zkrátka nic neříká, což je pochopitelné. Ale o to je zajímavější vysvětlování podstaty. Je to zkrátka takové zrychlené kulturní obohacování,“ vysvětluje Hana Primas.

A nechybí ani vedoucí Eurocentra Liberec Martin Fišer, jenž na univerzitě neúnavně propaguje studentské výjezdy, třeba při International Day. Za chvíli se i on vydá z Univerzitního náměstí s vlajkovým průvodem – Flag Parade – na pochod městem. „Možnost mobility, že se u nás na TUL mohou vzdělávat studenti z jiných zemí a naopak naši studenti vyjíždějí do zahraničí, je jedním z obrovských benefitů Evropské unie,“ říká Martin Fišer. „Výjezdy vždy toho, kdo vycestuje, obohatí profesně i lidsky. V etické rovině mimo jiné tím, že mobility u lidí odbourávají předsudky,“ říká Hana Primas.

O studijní pobyty, ale i krátkodobé stáže je velký zájem. Na Erasmus+ ročně z TUL vycestuje okolo 200 studentů. Naši studenti vyjížděli a vyjíždějí nejčastěji do Portugalska, Španělska, Německa a Francie. V kurzu jsou i skandinávské země a Nizozemí. A přibližně stejné počty studentů přijedou v rámci programu Erasmus+ k nám. V minulém akademickém roce na naši univerzitu dorazilo 225 studentů. V posledních letech si nejvíce vybírají Fakultu strojní a Ekonomickou fakultu. Studenti, co k nám míří, jsou nejčastěji z Turecka, Portugalska, Španělska a Francie.

 

Nejvíce studentů vyjíždí z ekonomické fakulty a fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické. Jde totiž o největší fakulty, které mají dohromady přes polovinu všech studujících na TUL. Nelze však říct, že by na ostatních fakultách byl zájem menší. Kromě počtu studentů to závisí i na studijních programech. Například na fakultě zdravotnických studií je studium navázáno na velmi intenzivní praxe v nemocnicích. Kvůli tomu nebylo ještě donedávna prakticky možné, aby studenti této fakulty vyjeli na dlouhodobý studijní pobyt. Tři roky to už neplatí. Díky možnosti krátkodobých výjezdů spojených s virtuální částí v rámci Erasmu+, tak zvaných BIP – Blended Intensive Programme – se na zahraniční univerzity dostávají častěji i studující této fakulty.

Z francouzské univerzity v La Rochelle, kde studuje cizí jazyky a mezinárodní vztahy, přijela Tiffany Drian. Absolvuje odbornou stáž na Zahraničním oddělení TUL a během Speak Dating před menzou pomáhá spolu s ostatními krajany nacházet správné otázky do kvízu týkající se zajímavostí o Francii. Třeba najít správný odhad, kolik vína ročně vypije průměrný Francouz. Správná odpověď v kvízu je 50 litrů. „Chtěla jsem navštívit evropskou zemi, kterou neznám. Oslovila mě nabídka Technické univerzity v Liberci, tak jsem si řekla, že to je příležitost navštívit Českou republiku a město, které neznám. Libí se mi tu. Lidé jsou přívětiví a město má klidnější, pomalejší rytmus. Jen ještě ne všichni ovládají cizí jazyk,“ usmívá se Tiffany.

Speak Dating ukazuje i školákům, jak jsou cizí jazyky potřeba. V rámci partnerských či jiných programů jsou před menzou i další účastníci akce – studenti z Brazílie, Indonésie, Kazachstánu, Indie, Taiwanu, Kamerunu, Gabonu, či Beninu. „Naši žáci jsou nadšení. I když jsou to šesťáci, mezi vysokoškoláky se neztratili. Trénují jazyk a navíc vše propojují s geografií nebo historií,“ hodnotí akci Dana Rucká, učitelka angličtiny ze Základní školy v Hodkovicích nad Mohelkou. Otázky právě dávají kolektivně dohromady její šesťáci. „Netušila jsem, že je limonáda Fanta původem z Německa. Vznikla kvůli potížím s dovozem sirupu na výrobu Coca-Coly do Německa během druhé světové války,“ chlubí se novou znalostí Rebeka. S partou spolužáků u jednotlivých stolků anglicky konverzuje a zjevně všechny kvíz baví. Možná se jednou zapíší ke studiu na Technické univerzitě v Liberci a třeba je i zláká stáž na nějaké partnerské univerzitě TUL.

 

Partnerských smluv v rámci programu Erasmus+ máme nyní se zahraničními univerzitami 190 a další jsou v jednání. Z poslední doby jsou to například partnerské smlouvy z Portugalska, Norska nebo Španělska. V zahraničí o nás vědí nejen díky účasti na veletrzích, ale i prostřednictvím žebříčků jako QS nebo THE, kde máme svoji pevnou pozici. V obou patříme mezi 1000 až 1200 univerzit světa. Vzhledem k tomu, že se počet univerzit odhaduje na 30 tisíc, jde o skvělou pozici.

Jsme i v tak zvaném Šanghajském žebříčku: Global Ranking of Academic Subjects, který porovnává jednotlivá vědní odvětví a obory. V oboru textilních věd jsme se v roce 2023 umístili mezi světovými univerzitami na 22. místě. V zahraničí tyto žebříčky sledují a přikládají jim velký význam.

„Mobility jsou v prostředí TUL velmi dobře zavedené a dlouhodobě žádané. Studující i vyučující jsou si vědomi toho, že osobní kontakt se zahraničními univerzitami a partnery je cennou zkušeností a pomáhá rozvíjet jejich kompetence. Mobility jsou jedním z klíčových činitelů, který zvyšuje míru internacionalizace a prohlubuje propojení se světem. Podpora mobilit a aktivity k budování mezinárodního prostředí proto dlouhodobě patří k prioritám Technické univerzity v Liberci. Právě akce jako je Speak Dating a Flag Parade jsou ukázkou toho, jak atraktivní formou přiblížit mezinárodní prostředí na TUL,“ uzavírá prorektorka TUL pro zahraniční vztahy Kateřina Maršíková.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce