Mistrem křišťálu 2019 je Martin Grosman, absolvent katedry designu

72465470_1155872194623737_7367875087568994304_o.jpg
Martin Grosman přebírá titul Master of Crystal 2019

V soutěži zazářila také Klára Pytelková, studentka katedry designu, která získala Cenu České sklářské společnosti. Soutěž Master of Crystal vyhlašuje společnost Preciosa, letos to byl již 12. ročník, soutěžní zadání znělo „Tohle jsem já“ /„That's me“.

Martin Grosman si titul Mistr křišťálu 2019 vydobyl za svou autorskou křišťálovou brož s názvem Aspectio, jejímž základem je portrét autora.

Sám autor ke své broži uvádí: „Portrét naší duše známe v celé jeho celistvosti vždy a pouze jen my sami. Okolí jsme schopni vystavit pouze jednotlivé facety svého vnitřního portrétu. Každý pozorovatel na nás nahlíží vlastním jedinečným pohledem, a proto bude vnějším okolím rekonstruovaný portrét naší osobnosti vždy subjektivní a u každého odlišný. Bude rozostřený a neúplný. Stejně tak jako portrét uvnitř broušeného kamene.“

Klára Pytelková si ze soutěže odnesla Cenu České sklářské společnosti za náhrdelník z vybroušených bižuterních kamenů.

„Tvar bižuterních kamenů jsem stylizovala do tvaru lidských hlav, které mají symbolizovat dav. Všechny hlavy jsou totožné, až na jednu, která se od ostatních odlišuje svojí barvou. Ta zobrazuje individualitu, jedinečnost, vystupuje z davu a křičí: That‘s me!,“ řekla ke svému šperku Klára Pytelková, studentka třetího ročníku zaměření sklo a šperk u Ludmily Šikolové na katedře designu Fakulty textilní TUL.

Ceny převzali vítězové během slavnostního večera 17. října v Preciosa Flagship Store v Praze, kde budou také jejich práce do 31. října vystavené.

Soutěž Mistr křišťálu vyhlašuje společnost Preciosa s Českou sklářskou společností a Muzeem skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Cílem soutěže je navázání a prohloubení spolupráce Preciosy se studenty, ale i absolventy vysokých a středních technických a uměleckých škol. Kromě titulu Master of Crystal získává jeho nositel finanční odměnu ve výši desítek tisíc korun. Odměnou pro širší okruh tvůrců, kteří postoupí do finále, je možnost realizace jejich soutěžních designů.

Naše katedra designu v této prestižní soutěži už několikrát sklidila úspěch. Například loni jsme v tento čas psali o vítězství Jakuba Neufusse, který nyní na katedře designu FT TUL působí. O jeho vítězné práci Sweetsen jsme psali zde.

Radek Pirkl

Foto: Preciosa

 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 385