Litera za poezii pro docenta Novotného, Cenu čtenářů získal profesor Dvořák

Bez názvu-1.jpg
Václav Dvořák (vlevo) a Pavel Novotný se svými oceněnými tituly – Já, Finis a Zápisky z garsonky

Na nejprestižnější soutěžní přehlídce tuzemské literatury Magnesia Litera se dostalo ocenění hned dvěma pedagogům z Technické univerzity v Liberci. Pavel Novotný z fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické převzal cenu za nejlepší básnickou sbírku a Václav Dvořák z fakulty strojní uspěl v Ceně čtenářů.

Slavnostní předávání největších českých cen udílených za literaturu jsme mohli sledovat v úterý 8. června v přímém přenosu na ČT Art.

Pavel Novotný, vedoucí katedry německého jazyka Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL, uspěl se sbírkou básní Zápisky z garsonky, kterou vydal v roce 2020 v nakladatelství Trigon. V ní reflektuje život s matkou prožitý v kulisách garsoniéry libereckého „Wolkeráku“ 80. let. U stejného nakladatele vydal loni také sbírku Dědek. Obě knihy už získaly také cenu Tvárnice obtýdeníku Tvar za díla roku 2020.  

Rozhovor s Pavlem Novotným o sbírce Zápisky z garsonky můžete číst zde.

„Literatura podle mě není od toho, aby se autor z něčeho vypisoval, od toho jsou deníčky, terapie a podobně. Chtěl jsem prostě zachytit obrazy, které určovaly a dodnes určují můj svět. Každý z nás je složen z určité mozaiky prožitků a setkání, mnohé věci jsou zasuté, mnohé nás naopak provázejí či pronásledují každý den – všichni jsme si v tom podobní a zároveň jsme každý naprostý unikát. To mi přijde fascinující,“ reaguje v rozhovoru docent Pavel Novotný na otázku, zda se oceněnou sbírkou potřeboval vypsat ze smutku té doby. 

Václav Dvořák z katedry mechaniky, pružnosti a pevnosti Fakulty strojní TUL získal v rámci Magnesia Litera „Kosmas cenu čtenářů“ za knihu Já, Finis. Ta pojednává o světě, ze kterého se ztrácejí kluci.

„Mám z toho ocenění obrovskou radost. Beru to jako skvělý výsledek delšího snažení,“ říká profesor Dvořák a připomíná tak, že knihu se mu podařilo vydat kromě podpory ministerstva kultury také díky příspěvkům od čtenářů v kampani Hithit.

Také Já, Finis se dostalo značné pozornosti už před vyhlášením cen Magnesia Litera. Kniha se dostala do výběru Nejlepší knihy dětem 2020, jako jedna z pěti knih byla vybrána do celostátní soutěže základních škol Souboj čtenářů a získala dvě nominace na ocenění literatury pro mládež Zlatá stuha.

„Pracuji nyní na pokračování své první knihy ,Písečníciʻ,“ dodává k autorským plánům Václav Dvořák, strojař, kterého k psaní knih pro děti inspirovali vlastní potomci.

Radek Pirkl
 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce