V Německu ocenili poezii Pavla Novotného

f6b6dd60-1609-49fa-b449-e23692144c4f.jpeg
Literární soutěžení Pavlu Novotnému moc nesedí, ale slaví úspěchy. V Drážďanech přebírá Dresdner Lyrikpreis 2022. Foto: www.dresdner-lyrikpreis.org

Vedoucí katedry německého jazyka Pavel Novotný převzal v Drážďanech prestižní Lyrikpreis 2022 za svou poezii. O cenu se ucházelo téměř 600 autorek a autorů.

Česko-německou literární cenu vyhlašuje primátor zemského hlavního města Drážďany na podporu současné básnické tvorby a uděluje ji každé dva roky, letos tomu bylo již po čtrnácté. Cenu organizuje Das Erich Kästner Haus für Literatur. Oceňováni jsou spisovatelky, spisovatelé nebo překladatelky a překladatelé píšící německy nebo česky. V Německu patří Dresdner Lyrikpreis k prestižním oceněním. Letos se o ni ucházelo 580 autorek a autorů.

Česko-německá porota vybírá finalisty na základě anonymních ukázek několika básní soutěžících autorů. Z nich vybere za každý jazyk pět finalistek a finalistů, kteří jsou pozváni na soutěžní čtení do Drážďan, kde svou tvorbu osobně představí porotě. O cenu se mohou ucházet pouze autoři, kteří jsou svou tvorbou zastoupeni nejméně ve třech publikacích včetně antologií.  

„Ocenění si velmi vážím, byť mi spojení poezie a soutěžení příliš neladí,“ řekl redakci T-UNI Pavel Novotný, vedoucí katedry německého jazyka Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci, který včera převzal z rukou primátora Drážďan hlavní cenu. Cenu publika získal německo-americký autor Paul-Henri Campbell.

Pavel Novotný je sám plodným překladatelem z němčiny. Překládá například antologii autorů „Wiener Gruppe“ nebo dílo Hanse Magnuse Enzensbergera (spolu s Nikolou Mizerovou z katedry germanistiky FP TUL).

Tento týden uvede Národní divadlo na scéně Stavovského divadla slavnou hru „Rej“ Arthura Schnitzlera, kterou pro divadlo přeložil právě Pavel Novotný.  Premiéry jsou 3. a 4. listopadu 2022.

Radek Pirkl

 

Dr. phil. habil. Pavel Novotný, Ph.D., (*1976)

je autorem básnických sbírek Havarijní řád, Tramvestie nebo Zevnitř. Tramvestii uvedla před dvěma lety Nová scéna Národního divadla jako operu (režie Marek Bureš, hudební zpracování Petr Wajsar), řadu let také zdobí texty Tramvestie vůz tramvaje č. 11, která jezdí mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Novotný se také intenzivně zabývá radiofonickou tvorbou, jeho kompozice Vesmír získala v roce 2010 Národní cenu Prix Bohemia Radio. Překládá z němčiny. Jako pedagog a literární vědec se soustřeďuje na akustickou literaturu, experimentální rozhlasové hry a literární avantgardu. V roce 2021 získal tuzemské nejprestižnější ocenění Magnesia Litera za svou básnickou sbírku Zápisky z garsonky.

Rozhovor s Pavlem Novotným: S básníkem Pavlem Novotným o sbírce, jež mačká představivost jako citrón.

 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 382