Poraďte návštěvníkům Liberce a Jablonce, co by měli vidět

obal Direction-rodiny.png
První díl mapy se zaměřil na studenty

Po mapě Direction Liberec & Jablonec pro studenty a mapě pro rodiče s dětmi připravují geoinformatici z fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické díl třetí. Svými tipy na zajímavá místa mohou opět přispět obyvatelé obou měst.

Mapy Direction Liberec & Jablonec vznikají na naší univerzitě třetím rokem. První díl tematické mapy se zaměřoval především na studenty, kteří do Liberce přijíždějí za studiem z jiných měst a jiných zemí. Mapa jim přinesla tipy od jejich vrstevníků žijících v Liberci a Jablonci nad Nisou na to, která místa by rozhodně neměli minout. Přínosem mapy Direction jsou i tipy na místa, kterým by se měli studenti raději vyhnout. Byly to například Tyršovy sady u konečné tramvaje v Jablonci, kde se podle respondentů večer scházejí „podezřelé party“.

Princip přenosu osobních zkušeností obyvatel měst do mapy zachovali tvůrci i při tvorbě mapy Direction pro rodiče s dětmi, která vyšla letos v únoru. Dotazníky k této mapě vyplnilo 359 lidí, kteří navrhli celkem 430 zajímavých míst – mezi nejčastějšími tipy byly Jablonecká přehrada, Dinopark a liberecká zoo.

„Teď je na řadě další kategorie – lidé v aktivním věku, kteří u nás chtějí najít jak odpočinek, tak zábavu. Nebojí se nových zkušeností, někteří chtějí sportovat, vidět muzeum či galerii nebo zajímavá místa našich měst – ať již přírodní, kulturní, architektonická, nebo průmyslová. Zajímají se o regionální produkty, stejně jako o jedinečnost a neopakovatelnou atmosféru našeho regionu,“ říká Jiří Šmída, geoinformatik z katedry aplikované matematiky a proděkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci, který je spoluautorem map Direction.

Kdokoliv, kdo zná Liberec nebo Jablonec, může do mapy přispět do konce července svými postřehy, a to buď v Městském informačním centru Liberec, nebo v Jabloneckém kulturním a informačním centru. Krátký dotazník je možné také vyplnit online zde.

„Právě specializace mapy na určitou skupinu návštěvníků je její předností. Navíc tipy jsou autentické a o obsahu map rozhodují sami obyvatelé, kteří doporučují, či nedoporučují našim hostům místa a akce hodné jejich pozornosti. V tom je mapa výjimečná,“ říká David Pastva z odboru cestovního ruchu libereckého magistrátu. Liberecký a jablonecký magistrát zaujala již první mapa a na přípravě a propagaci dalších dílů se již aktivně podílejí.

Nepřehlédnutelné je také grafické zpracování mapy, za kterým stojí studio twodesigners.cz – Kamila Pajerová a Ondřej Horáček.

Třetí díl mapy bude opět k dostání zdarma ve dvou jazykových mutacích – v češtině a angličtině v městských informačních centrech. Online verze mapy bude tak jako u předchozích dvou dílů dostupná také na direction.tul.cz.

Geoinformatici z fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické už během přípravy třetího dílu plánují mapu čtvrtou. „Další mapa Direction by měla být zaměřena na aktivní seniory. Pokud to půjde dobře, vydáme ji příští rok. Letos bychom měli stihnout ještě reedici první mapy pro studenty a mladé lidi, která je už téměř rozebraná,“ doplňuje Jiří Šmída.

Radek Pirkl

 

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 385