Park Clam-Gallasů má už svou bustu

Odhalení busty Franze Clam-Gallase (5).jpg
Pravnučka s pradědou

Do parku Clam-Gallasů instalovalo před pár dny město Liberec bustu Franze Clam-Gallase. To, že park nese toto jméno a nyní má i bustu, která k němu odkazuje, je velkou zásluhou historika Milana Svobody.

Rod Clam-Gallasů se od druhé poloviny 18. století významnou měrou zasadil o kulturní, sociální i hospodářský rozvoj celého libereckého regionu. Navíc dnešní Komenského ulice, která s parkem sousedí, nesla do první republiky jméno Clam-Gallas Strasse a zámek, jehož zdi lemují park na druhé straně, vlastnili jako poslední hraběcí rod právě Clam-Gallasové.

Proto již před časem inicioval historik Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL Milan Svoboda, přední český odborník mimo řady dalších právě na rod Redernů, Gallasů a Clam-Gallasů, pojmenování parku po tomto významném rodu.

V květnu 2017 ho zástupci města a univerzity spolu s pravnučkou Franze Clam-Gallase Christine Winkelbauer-Kellyovou, která je také předsedkyní Správní rady Nadačního fondu Clam-Gallas, slavnostně pojmenovali a přislíbili instalovat bustu posledního mužského potomka slavného rodu Franze Clam-Gallase. Ten jako mecenáš mimo jiné objevil a podporoval talent významného vídeňského sochaře Heinricha Karla Scholze. Instalovaná busta je odlitkem původního Scholzova díla.

Historik Milan Svoboda, který spolu s náměstkem primátora Ivanem Langrem a Christine Winkelbauer-Kellyovou bustu minulou neděli odhaloval, má z dokončení díla dobrý pocit:

„Vše se uskutečnilo, s ohledem na přebujelou administrativu, v relativně krátké době a také díky spolupráci mnoha lidí dobré vůle a v čase takovémuto dílu příznivém,“ řekl redakci T-UNI Milan Svoboda.

Na otázku, která další místa v Liberci by navrhl pojmenovat či přejmenovat, doktor Svoboda reagoval:

„Názvy míst v Liberci bych neměnil, jedná se o administrativně komplikované záležitosti, které by ztížily život lidem, kteří v těch místech bydlí. Z katedry historie jsme před lety poslali vedení města seznam několika jmen libereckých rodáků či obyvatel, kteří se zasloužili o město či kraj tak, že by bylo alespoň symbolickým gestem poděkování za jejich práci a život, kdyby se po nich jmenovaly nové ulice.“

Radek Pirkl

Foto: MML (Jan Král)

Možná Vás bude zajímat
Liberec má park Clam-Gallasů

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce