Studenti se svou formulí udělali velký krok kupředu

Okruh v Itálii (2).jpg
Markétka na premiéře v Itálii

Formule Markétka, kterou na fakultě strojní sestrojili studenti jako monopost pro závody světové soutěže Formula Student, zajela v létě dva závody. V tom největším rozletu ji zastavil déšť, ale i tak je jasné, že s tímto vozem jsou studenti zas o velký kus dál.

Začali ji sestavovat letos na jaře. Asi 25 studentů především z fakulty strojní, ale i fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií a ekonomické fakulty se již podruhé rozhodlo investovat svůj čas a úsilí do navrhnutí a sestavení závodní formule.

Loni sestavili monopost Eliška, letos zkonstruovali formuli zcela novou a nazvali ji Markétka. Na první pohled je karosérie z uhlíkových vláken propracovanější a novému vozu to víc „sluší“. Jaké změny oproti Elišce se pod karosérií skrývají, vyjmenovává šéfkonstruktér týmu FS TUL Racing Filip Veselka:

„Tento rok jsme zvolili úplně jiný koncept rámu a uchycení celé zadní sestavy, která se skládá z duralových prvků. Oproti loňskému roku jsme změnili koncept uchycení kol, výrazně jsme zvětšili ložiska, což nám umožnilo zvýšit tuhost sestavy náboj-těhlice při snížení hmotnosti této sestavy. Zároveň nám nový koncept uchycení kol umožnil nahradit dvoudílné zadní náboje, které se neosvědčily, jednodílnými. Za pomocí výpočetních programů jsme optimalizovali vlastní pedálovou sestavu, unašeč rozety, rozetu a další komponenty. Letos nově byly na základě výpočtů pro bakalářskou práci přidány aerodynamické prvky, přední a zadní přítlačné křídlo. Takovýchto změn bylo oproti prvnímu vozu nespočet.“

Celou formuli vyvinuli sami studenti, některé díly vyráběli a obráběli sami, jiné dodaly partnerské firmy na zakázku.

Například náboje kol a těhlice se obráběli v Magně Bohemia, pedály dodala firma SV metal, s výrobou řízení vozu pomáhala firma ZF TRW Automotive Czech. Firem, které poskytly služby, rady, díly, nářadí nebo třeba mazání pro novu formuli, byly desítky.

„Spolupráce s firmami je nezbytná k postavení takového vozu, který je schopný konkurovat vozům ze zkušenějších týmů celého světa. Lidé ve firmách měli pro tento studentský projekt pochopení a snažili se nám vycházet maximálně vstříc a stíhali to většinou v minimálním čase. Poděkování patří jim i vedení fakulty strojní, která nás trpělivě podporuje a pomáhá nám od samého začátku,“ říká Filip Veselka, student Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci.

„Je to ideální studentský projekt. Studenti bezprostředně v praxi v areálu školy vyzkouší principy a postupy, které třeba jen před chvílí probírali na přednáškách teoreticky. Jdou se svým nápadem také do firem, vidí, jaké jsou tam možnosti, lidé z firem zase vidí, možnosti našich studentů, kteří se u nich budou třeba za pár let ucházet o práci. A cením si i ucelenosti jejich práce. Formuli už druhým rokem zrealizovali od A do Z. Od nastudování pravidel závodů a první nákresy přes konstrukci, testy až po ladění designových detailů na hotovém monopostu,“ říká děkan fakulty strojní Petr Lenfeld.

I díky široké spolupráci se týmu podařilo formuli začátkem července zkompletovat a připravit na první závod. Sotva ji stačili vyfotit hotovou, už ji nakládali a vyrazili s ní na jih. Závody na okruhu Riccardo Paletti v Itálii se konaly od 11. do 15. července na okruhu u města Varano de' Melegari a v rámci kategorie formulí se spalovacím motorem se jich zúčastnilo 52 týmů z celého světa. Markétka prošla hladce všemi technickými kontrolami a tým si dále velmi slibně počínal ve statických disciplínách. Ohromným úspěchem se pro všechny stalo umístění na 10. místě v disciplíně hodnotící celkový design vozu.

Stejně jako v minulém roce se však studenti potýkali při vytrvalostním závodu „endurance“ s technickými problémy a Markétka se stala jednou z formulí, které závod nedokončily.
S ohledem na důležitost této disciplíny to znamenalo pro tým FS TUL Racing propad v celkovém hodnocení. Z Itálie odjela Markétka na 32. místě.

Zanedlouho vyrazili naši studenti na okruh mosteckého autodromu. Závody Formula Student Czech Republic 2018 se tam jely na samém přelomu července a srpna.

Ve statických disciplínách se týmu tentokrát nepoštěstilo tolik jako v Itálii, ale při závodu „endurance“ zajela Markétka skvělé časy a umístila se tak na průběžné čtvrté místo. V době, kdy na startu zbývali tři finalisté, se spustil déšť. Obrovské množství vody zanedlouho nemilosrdně zaplavilo trať tak, že již nebyla průjezdná. Organizátoři se tedy rozhodli celou disciplínu zrušit, což pro tým FS TUL Racing znamenalo velký propad v závěrečném hodnocení. V Mostě Markétce připadla 23. příčka ze 32 vozů kategorie spalovacích motorů.

„Po další sezóně musím jednoznačně konstatovat, že i přes některé komplikace jsme se posunuli zase o kus dále, nabyli jsme nové zkušenosti a něco nového se naučili. A o to jde v tomto projektu především,“ shrnuje Filip Veselka a dodává: „Do nové sezony 2019 máme naplánované další inovace a budeme potřebovat nové posily nejen z fakulty strojní na stavbu třetího monopostu. Do tohoto projektu se může zapojit každý.“

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

dfsf.jpg

Novou kvestorkou TUL je Martina Froschová

Absolventka naší ekonomické fakulty působila posledních 14 let na pozici asistentky kvestora Technické univerzity v Liberci. Zná tedy velmi dobře univerzitní prostředí i příslušnou legislativu.

15. 3. 2024 | Lidé | 536