Trojitá okna i nové podlahy. Harcovské koleje studenty přivítají v lepší kondici

IMG_3769-2.jpg
Nová okna přinesou ubytovaným větší tepelný komfort v létě i v zimě a lépe odizolují hluk. Foto: Adam Pluhař

Než koleje Harcov před začátkem akademického roku otevřou své pokoje studentům, budou mít za sebou mohutné opravy. Vyjdou na 30 milionů korun, z toho velkou část zaplatí stát. Největší proměna se dotkne bloku D.

Blok D nyní obtáčí lešení. Dělníci zateplují fasádu a vyměňují okna. Se zvedáním nových oken se docela zapotí. Nejnovější generace oken už má totiž místo dvojitých skel skla trojitá. „Okna přinesou ubytovaným větší tepelný komfort v létě i v zimě a lépe odizolují hluk. Kdybych si jako student mohl vybrat, určitě bych teď chtěl být tady,“ usmívá se správce harcovských kolejí Vladimír Karas.

I když jde o plastová okna, jejich rámy mají červenou barvu typickou pro celý komplex harcovských kolejí. „Také fasáda bude odpovídat stylu okolních budov. Dodržíme samozřejmě jednotný styl celého komplexu,“ říká ředitelka Kolejí a menz TUL Iva Šídová. Ostatní kolejní bloky se výměny oken, zateplení fasády i rekonstrukce střech postupně dočkají také. Příští rok by měl přijít na řadu blok E.

I v tomto bloku panuje zatím stavební nepořádek. Desítky pokojů dostávají nové podlahy. V části budovy už je světlá podlaha položená, jinde je ještě vystěhovaný nábytek a hotovo bude v průběhu srpna. „Výměna podlah se týká sto osmi pokojů. Už loni jsme vyměnili podlahu v šestatřiceti pokojích,“ vypočítává Vladimír Karas.

 

A opravuje a vyměňuje se i v jiných budovách. Například blok B se může pyšnit novými automatickými dveřmi. Budou mnohem bezpečnější. Vylomit je nebo prokopnout už bude pro případného vandala značně obtížné. Část bloku F zase například dostává nové vodovodní baterie.

Správa kolejí a menz také postupně vyměňuje dožité plynové kotle včetně měření a regulace topného systému. Nové kotle budou účinnější a energeticky úspornější. Výměna už běží delší dobu. Začala před třemi lety v budově F, následovaly kotelny na blocích D a E. Letos výměnou prochází bloky A a B. Kotelna v budově C, jež je ze všech bloků nejmladší, přijde na řadu jako poslední.

„Všechny stavební práce do začátku akademického roku stihneme,“ ubezpečuje ředitelka kolejí Šídová. Už nyní je podle ní značný zájem o ubytování. „Žádostí máme více než loni,“ doplňuje ředitelka.

Cena za ubytování se od uplynulého akademického roku nezměnila. Pokud bude student na kolejích bydlet dlouhodobě, zaplatí za den ve dvoulůžkovém pokoji 120 Kč. Měsíc studenta vyjde přibližně na 3700 Kč, podle počtu dní v měsíci.

Harcovské koleje nabízejí 2552 lůžek, díky výsuvným postelím je možné přidat ještě přibližně 530 míst. Studenti bydlí většinou po dvou, někde po třech. Samostatný pokoj dostane student jen v případě volné kapacity, a to v odůvodněných případech.

Prázdniny přinesly velký zájem o ubytování na kolejích

Na kolejích ještě stále bydlí asi 110 občanů Ukrajiny s uprchlickým statusem. Část kolejí, především v době prázdnin, také využívají turisté a účastníci nejrůznějších akcí. „Od června do konce srpna se na kolejích ubytovalo 3827 osob a měli jsme 17 345 přespání,“ vypočítává ředitelka kolejí a menz Iva Šídová. To je o více než šest tisíc přespání více než ve stejném období loňska. Kromě turistů, kteří využívají výhodných cen, mají o ubytování zájem také účastníci nejrůznějších akcí. Na kolejích letos v létě bydlely například účastnice mistrovství Evropy mažoretek, v Harcově přespávaly i týmy zapojené do Českých akademických her 2024, které TUL pořádala. Koleje k ubytování využívají i cizinci.

Host za dvoulůžkový pokoj bez pobytové taxy zaplatí 380 Kč, dítě do 15 let platí 270 Kč. Samostatný pokoj vyjde nestudenta na 460 Kč. Čtyřčlenná rodina se dvěma dětmi do 15 let najde ideální zázemí na kolejní buňce se dvěma dvoulůžkovými pokoji s vlastním sociálním zařízením a kuchyňkou. Za takové ubytování na jednu noc zaplatí rodina necelých 1500 Kč. Dítě do 3 let ubytovávají koleje zdarma.

Kromě ubytování nabízí koleje hostům doplňkové služby, jako je možnost zapůjčení nádobí a rychlovarných konvic. Je možné si zapůjčit také pračku, zajistit lze i stravování v menze v areálu harcovských kolejí a samozřejmostí je bezplatná wi-fi a parkování také zdarma přímo v areálu. Na vrátnici hosté využívají možnosti nákupu baget a nealkoholických nápojů.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

IMG_3634.jpg

Malí architekti strávili část léta s Karlem Hubáčkem

Taje techniky knižní vazby, vytvoření modelu města, zážitky s prací ve 3D programech nebo radost při stříhání, řezání, rytí, lepení či barvení. I to čekalo na děti, které trávily týden prázdnin na prvním příměstském táboře Fakulty umění a...

16. 8. 2024 | Události | 350

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce