Vyzrála nad špatnou pamětí a pokuty neplatí

Natalie Pickova-2.jpg
Absolventka Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL Natálie Picková se stala Čtenářkou roku 2024. Zvládla za rok přečíst 76 knih, přitom všechny publikace vrátila včas. Foto: archiv Natálie Pickové

S trochou nadsázky Natálie Picková přiznává, že čte všechno, co jí přijde pod ruku. Kromě časopisů a novin i letáky, pravidla nebo řády. Ale hlavně samozřejmě knihy. Ne nadarmo se tato milovnice potištěného papíru stala Čtenářkou roku 2024. Univerzitní knihovna TUL ocenila Natálii za 76 výpůjček bez jediné pokuty za pozdní vrácení.

„Vzhledem k tomu, že mám špatnou paměť, tak si musím všechno psát. Pomáhá mi tedy, když si do diáře zapíšu datum vrácení hned, jak přijdu z knihovny. A výhodou je také knihovní online přístup, pokud jsem potřebovala výpůjčku prodloužit,“ vysvětluje Natálie Picková svůj „fígl“ na to, jak dokázala uhlídat tak velký počet výpůjček a udržet si přehled.

Tato zapálená čtenářka studovala na Fakultě přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL učitelství pro ZŠ a SŠ, kombinace anglický jazyk-základy společenských věd. Minulý čas je na místě, Natálii se loni podařilo ukončit magisterské studium. Za svoji diplomovou práci „Genderově citlivé vzdělávání v českém školství“ obdržela cenu děkana a přiznává, že bez knih a Univerzitní knihovny TUL by takovou práci nedokázala napsat. Nesložila by prý ani státnice. „Bylo nutné, abych do tématu diplomové práce pronikla co nejhlouběji, čehož jsem dosáhla právě díky knihám od různých autorů a z různých zemí. To mi umožnilo nazřít téma genderu ze všech možných úhlů pohledu a diplomová práce se psala snáz,“ říká absolventka.

Studium bez četby si nedokáže představit. „Jsem typ člověka, který se nejlépe učí, když čte a píše. Proto mi vyhovuje o konkrétních tématech číst, ideálně z více zdrojů, a vytvářet si vlastní poznámky. Čtení knih pro osobní potěšení mělo zase vliv na mou psychiku a poskytovalo chvilkový útěk do jiného světa, například ve zkouškovém období.“

A jak si Natálie vybírá půjčované tituly? „Pokud jde o knihy do školy, tak podle tématu nebo autora. Některé knihy byly také povinné ke státnicím. Knihy pro zábavu vybírám podle doporučení známých nebo podle autorů. Nerada ale čtu knihy hned, jak vyjdou. Raději si počkám, až opadne největší boom a knihu si přečtu později,“ líčí Natálie svůj tip, jak se v knihovně dostat k vybrané knize bez stresu.

 

Jak už naznačila první věta článku, oceněná čtenářka „přemůže“ téměř každou knihu a málokdy se stane, že nějakou odloží nedočtenou. Ale oblíbené žánry samozřejmě má. Nejraději hltá detektivky, sci-fi a fantasy nebo romány ze života. Z oborové literatury nejčastěji vyhledává knihy z oblasti didaktiky.

A do jakých titulů má v nejbližší době v plánu se pustit? „Můj to-read list je téměř nekonečný! Ale nejnovější várka z knihovny obsahuje Tatéra z Osvětimi, Bílou Vodu, Knihu dvou cest či The Ink Black Heart,“ vyjmenovává Natálie Picková a dodává: „Přiznám se, že od ukončení studia čtu převážně pro radost a odbornou literaturu jsem na chvíli vypustila. Ale mám v plánu se k ní zase vrátit.“

Má-li si Natálie vybrat, jestli otáčet papírové stránky, nebo hladit prstem obrazovku, neváhá ani chvíli. „Dávám rozhodně přednost tištěným knihám, i když si uvědomuji výhody knih digitálních. Miluji totiž vůni knih a to, jak každá kniha voní jinak. Všímám si různých typů papíru, sazby písma i velikosti knih. O to všechno je čtenář digi knih ochuzen. Ale třeba si k nim někdy najdu cestu. Alespoň bych na každou dovolenou nevozila minimálně tři knihy.“

A jaké knihy by oceněná čtenářka doporučila ostatním studentům ve svém oboru? Z oblasti ZSV by to byly knihy: 30 vteřin na politiku, A Life on Our Planet či Sapiens.

A na závěr malé vyznání Univerzitní knihovně TUL, kde Natálie trávila nespočet hodin. „Myslím, že univerzitní knihovna poskytuje bezpečné zázemí pro studium nebo setkání s přáteli třeba na hraní deskových her. Vždy jsem se tam cítila příjemně a upřímně si neumím představit, že by Univerzitní knihovna TUL nebyla,“ loučí se Natálie Picková.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce