Kniha děkana Okamury získala další prestižní ocenění

(Zleva) Osamu Okamura, David Böhm a Jiří Franta (repro obálky z nakl. Labyrint).jpg
Úspěšné tažení městem. Zleva Osamu Okamura, David Böhm a Jiří Franta (repro obálky z nakl. Labyrint).

Cenu Czech Grand Design v kategorii Ilustrátor roku získali výtvarníci David Böhm a Jiří Franta za ilustrace ke knize Město pro každého, kterou napsal děkan Fakulty umění a architektury TUL Osamu Okamura. Manuál urbanisty začátečníka, jak zní podtitul knihy, zároveň míří hned v několika překladech do světa.

„Kniha byla navíc nominována na Czech Grand Design ještě také v kategorii grafický design, za kterým stojí Štěpán Malovec. Dvě nominace naráz, z toho jedna proměněná, to je už samo o sobě celkem nebývalé,“ podotýká autor knihy Osamu Okamura.

Město pro každého vydalo nakladatelství Labyrint ve spolupráci s Nadací české architektury koncem roku 2020. S jejím autorem Osamu Okamurou jsme se o ní krátce bavili před rokem. Čtěte rozhovor Kniha pro každého obyvatele města.

Kniha, která získala loni prestižní Bologna Ragazzi Award na největší světové přehlídce knih pro děti a mládež pořádané v italské Bologni, už směřuje i k publiku mimo dosah češtiny. Čerstvě tento týden vyšla v němčině ve stuttgartském nakladatelství Karl Rauch.

„Letos by mělo Město pro každého vyjít ještě v korejštině a zjednodušené čínštině,“ dodává děkan Okamura.

Bude kniha, která popisuje řadu příkladů urbanistických řešení v Česku, fungovat mimo český kontext?

„Pro zahraniční vydání jsem text přepracoval do mezinárodní verze, ve které kladu větší důraz na příklady dobré praxe z jiných zemí, nejen z Česka. Místo Olomouce, Liberce nebo Ostravy se tak dočtete o nejzajímavějších faktech ze Sydney, Vancouveru nebo Pekingu,“ vysvětluje Osamu Okamura.

Vítězové CGD 21 byli vyhlášeni 22. března v Hudebním divadle Karlín, gala večer přenášela živě stanice ČT art. Tvorbu všech vítězů a finalistů představuje výstava Best of: CGD 21, kterou můžete navštívit v Galerii České spořitelny v Praze do neděle 10. dubna 2022.

Město pro každého / Manuál urbanisty začátečníka

Text: Osamu Okamura

Ilustrace a modely: David Böhm a Jiří Franta

Fotografie: Pavel Horák

Grafická úprava: Štěpán Malovec

Vydalo nakladatelství Labyrint ve spolupráci s Nadací české architektury (Praha, 2020)

Ocenění:

Bologna Ragazzi Award v kategorii New Horizons 2021

Czech Grand Design 2021 v kategorii Ilustrátor roku (David Böhm & Jiří Franta), nominace v kategorii Grafický designér roku (Štěpán Malovec).

 

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 382