Studenti do centra, s kulturou i za kulturou!

Kino_Varsava_JZK_181.jpg
Místo bude pro filmy, výstavy, divadla a koncerty.

Město Liberec uzavřelo nájemní smlouvu s občanským sdružením Zachraňme kino Varšava. Naši absolventi, kteří toto sdružení zakládali, jsou tak už blízko naplnění své vize kulturního stánku s originální dramaturgií.

Kultura bude mít snad brzy v centru Liberce o jedno stálé zázemí víc. Pokud se podaří mladým lidem z občanského sdružení Zachraňme kino Varšava uspět s projektem přihlášeným do 3. výzvy Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM), a dosáhnout tak spolu s dalšími projekty na evropské dotace. Prostředky v IPRM jsou a vedení města se k návrhu mladých architektů staví kladně, svědčí o tom i další důležitý krok.

„Rada města odsouhlasila nájemní smlouvu pro občanské sdružení Zachraňme Kino Varšava. Doufám, že se nám tak podaří navrátit kulturu do centra města,“ oznámil náměstek primátorky pro oblast školství a kultury Kamil Jan Svoboda publiku úterního Bohemia Jazz Festu, který se konal před libereckou radnicí. Zpráva se u publika setkala se silnou vlnou hlasitě vyjádřeného nadšení. Liberečanům na kině Varšava záleží, svědčí o tom i bohatá návštěvnost kulturní události Ještěd z klece, kterou v kině pořádalo na podzim loňského roku právě občanské sdružení Zachraňme kino Varšava.

Sdružení oficiálně funguje už více než rok a dodnes ho, stejně jako myšlenku kulturního stánku s originální dramaturgií v centru města, drží při životě trojice architektů z fakulty umění a architektury naší univerzity Zuzana Koňasová, Jiří Žid a Ondřej Pleštil a jejich kolegové. Nyní jsou o krok blíže.

Právě nájemní smlouva byla důležitou podmínkou, která pomůže sdružení dosáhnout s jejich projektem na potřebných 20 milionů korun z evropských fondů. Jejich myšlenkou je vrátit do kina Varšava promítání, které se těšilo velké vlně diváckého zájmu ještě v polovině devadesátých let, deset let na to – s otevřením multiplexu ve městě – však skončilo. Prostor by byl ve Varšavě i pro koncerty, divadelní představení a výstavy.

„V přízemí by navíc vznikla kavárna, která by velkými výlohami propojila budovu s Frýdlantskou ulicí, a tím s centrem města,“ říká architekt Jiří Žid, spoluzakladatel Zachraňme kino Varšava, o.s., a vyučující na FA TUL.

Přivést kulturu a mladé lidi do centra Liberce chce i vedení města.

„Když přestal fungovat klub Golet, přesunulo se veškeré studentské kulturní dění z centra na koleje na Harcově. Právě mladí lidé by ale, podle mého názoru, měli město a jeho kulturu oživovat. V současnosti není v silách města kulturu v centru mladým nabídnout, takže studenti do centra nepřijdou. To, že kino povedou absolventi liberecké univerzity ze sdružení Zachraňme kino Varšava, by k propojení města se studenty mohlo výrazně pomoci,“ řekl redakci T-UNI náměstek Kamil Jan Svoboda.

Zatím jsme jen obléhali brány města, ale věříme, že se nám podaří projekt kina dotáhnout do konce.

Město zatím podepsalo smlouvu na symbolickou jednu korunu za metr čtvereční na jeden rok. Náměstek Svoboda i lidé ze sdružení Zachraňme Kino Varšava se shodnou na tom, že pro čerpání dotací by byla výhodnější dlouhodobější smlouva. Město je ale v těchto dnech vázáno připravovaným referendem o nakládání s městskými nemovitostmi a pozemky. Referendum je vyhlášeno na začátek října tohoto roku, po něm bude možné smlouvu prodloužit na pět let.

„Sdružení musí nyní do poloviny prosince, kdy bude ukončena výzva pro předkládání žádostí o poskytnutí dotace, dodat všechny potřebné podklady a dokumenty,“ dodává náměstek Svoboda.

Z potřebných dvaceti milionů, o které sdružení žádá, chce za přibližně 10 milionů korun zajistit částečnou rekonstrukci. „V současné době je nebezpečně v budově jen svítit. Rozvody elektřiny, vody a topení potřebují zcela vyměnit,“ říká Jiří Žid.

Pět milionů připadne na nákup promítací a jevištní techniky a dalších pět milionů na technologie, jako je vzduchotechnika a další.

Projekt budou evropské fondy financovat z 85 procent. Zbylých 15 procent, tedy asi tři miliony korun, musí sdružení zajistit samo. Zhruba milion a půl už mu nabídl krajský úřad a podobnou finanční spoluúčast přislíbilo i vedení města. Dá na projekt část peněz z odprodeje Pizzerie Maškovka, která sídlí v horní části budovy kina Varšava.

„S nájemní smlouvou už můžeme shánět peníze od sponzorů nebo prostředky z dalších grantů a dotací. Podpořit nás může ale kdokoliv, komu na osudu kina záleží. Na našem webu Kino Varšava najdou zájemci číslo našeho transparentního účtu. Dovést jednání o Varšavě až sem, nás stálo mnoho sil i prostředků, které jsme hradili ze svého. Jsme už unavení, a to jsme zatím jen obléhali brány města, jsme ale samozřejmě rádi a věříme, že se nám podaří projekt kina Varšava dotáhnout do konce,“ shrnuje Jiří Žid.

Úpravy kina by měly být dokončeny v příštím roce, kdy bude možné čerpat dotaci; kulturu a její návštěvníky začne kino Varšava podle plánů sdružení hostit hned poté.

Radek Pirkl

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 385