Paličkovaná krajka a digitální technologie. Jde to dohromady?

Kladnou odpovědí je tvorba Emilie Frydecké, dlouholeté pedagožky katedry designu naší fakulty textilní. Ve středu večer zahájila v budově G svou výstavu Metaobrazy.

„Vlákna a nit, to je základ imaginace. Textilní výtvarník musí jít ale také s dobou, aby komunikoval, aby pouze neoslavoval tradici. Paličkovaná krajka Emilie Frydecké je základem pro fotografii a další zpracování obrazu, stává se metaobrazem, a je tedy důstojným pokračováním započatého cyklu Umění a věda,“ uvedl při středeční vernisáži historik umění a pedagog fakulty textilní Oldřich Palata. Vyzdvihl dále, že je vždy přínosem pro studenty, když jejich pedagog sám tvoří, vystavuje a jde tedy s kůží na trh.

Výstavu paličkované krajky i digitálních obrazů vycházejících z paličkované krajky Emilie Frydecké můžete vidět v prostorách před univerzitní aulou budovy G. Expozice je plánována na měsíc.

Jednu z nejvýraznějších osobností současného textilního umění Emilii Frydeckou a také projekt katedry designu Věda a umění II jsme představili v článku Unikátní výstava opět spojí na TUL vědu a umění.

-pir-

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce